< VISSZA

Dusi és Jenő


magyar dokumentumfilm, 54 perc, 1989
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Forgács Péter

1936 és 1966 között forgatta titkos filmnaplóját egy 8 mm-es kamerával Jenő, aki akár korunk legjobb operatőre is lehetett volna.

"A Dusi és Jenő a sorozat legszebb filmje. Köszönhető ez Jenőnek, az operatőrnek. Ő a mezőny legjobbja. Minden beállítása gyönyör, lassú életélvezet, merengés. Egy gyermektelen házaspár mindennapjait örökíti meg Jenő, ő maga a férj, a téma a szépséges, üvegházi Dusi, akihez még a kamera is remegő gyöngédséggel közelít. Dusi bőrkötéses francia vagy német regényt olvas varróasztalkájánál. Dusi visszanéz, talán Jenő tudja, mi a titok benne. A Tabánban laknak, csöndes jólétben. Köd árad az utcán. Dusi kutyája meghal, havas földbe temetik. Dusi gyásza. Új kutya. A film zenéjét Szemző Tibor szerezte, időtlen, hideg boldogsággal, kopár érzelmekkel kíséri a képeket.

Jenő alig bukkan fel, akkor is utasításokat ad a kamerát tartó Dusinak. Szemüveges, fajon szigorú arc. Kihez szigorú Jenő? Önmagához?
Meghal az új kutya is. Újabb kutya kerül, pusztulásakor ez is magával viszi majd a házaspár vele töltött éveit. A finom emberpár nyugat-európai körútra megy. Később hazatérés. Lebombázzák Jenő városát, a házakat. Új kertes ház a háború után. Jenő fürdőruhás nőket filmez a strandon. Mindegyiket hátulról, alattomban veszi fel, izgalmas képeket lopdos magának ez a bűntudatos ember. Dusi még mindig szép. Fájó gyönyörűség Jenő kamerájának még az a látvány is, amikor a nő hóra terített szőnyegeket csapdos prakkerral, a ház előtt. Dusi mogorva lesz, bosszantja a halál. Jenő felvesz egy május 1-jei felvonulást. Kultikus tárgyakat, Sztálin, Rákosi képeit hurcolja a sokaság.
Dusi meghal. Jenő gyorsan megnősül. Az új asszony fürdőruhában hever a kamera előtt, és mindegyik élveteg mozdulata elárulja Dusi titkát. Bőséges, telivér nőt vett magához Jenő. De az arca már szigorú marad." (Bereményi Géza)

Díjak: II. Európai Dokumentumfilm Biennále, Marseille (1991) - Grand Prix

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai Utazás 2021

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató