< VISSZA

ITÁLIAI UTAZÁS: Szicíliai testvérek

Così ridevano
olasz dráma, 124 perc, 1998
olasz és francia nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Gianni Amelio

szereplők: Francesco Giuffrida, Enrico Lo Verso

Gianni Amelio napjaink egyik legnagyobb olasz filmrendezője, a kilencvenes években filmjei sorra nyerték a díjakat a fontos európai fesztiválokon. A gyerekrabló 1992-ben Cannes-ban kapta meg a zsűri nagydíját, a Lamerica 1994-ben Európai Filmdíjat nyert, a Szicíliai testvérekért pedig 1998-ban – hosszú évek után az első olasz alkotóként - átvehette a Velencei Filmfesztiválon az Arany Oroszlánt. A Szicíliai testvérek sikerét az olasz film újjászületéseként ünnepelték.

A film hat különböző nap története 1958 és 1964 között, amelyekben két szicíliai fivér Giovanni és Pietro történetét követhetjük, miközben Olaszország iparosodó, városiasodó múltjáról is képet kapunk. A kétkezi, analfabéta munkás Giovanni 1958 januárjában indul el Szicíliából a családjával az öccse után északra, Torinóba. Pietrót oda küldték, tanárnak tanul, ő a család reménysége. Giovanni mindent megtesz öccse előmeneteléért. Nem a gazdagság vagy a könnyű pénzkereset reményében, hanem hogy öccse részesülhessen azokból a számára rejtett „ékszerekből”, amit a könyvek lapjai, a kultúra kincseskamrái rejtenek, s amelyek igazából a lelket teszik gazdaggá. Pietrónak azonban nem fűlik a foga a tanuláshoz, pénzt szeretne keresni. A két testvér nem érti meg egymást.

A Giovannit alakító Enrico Lo Verso korábban Amelio másik nemzetközi sikert arató filmjében, a Lamericában játszott főszerepet és vált világszerte ismertté. 

Az Itáliai utazás sorozatunk teljes programja.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 


Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató