< VISSZA

Legato


magyar filmdráma, 93 perc, 1978
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Gaál István

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Dajka Margit, Orosz Lujza, Kovács Nóra, Hegedűs D. Géza, SzabóSándor, Sallay Kornélia, Gerbár Tibor, Paláncz Ferenc

A fiatal egyetemista házaspár, András és Mari nyaralásuk során azért ejtik útba Nemesbércet, hogy utánanézzenek az András mártír édesapja emlékére állítandó emléktábla ügyének. Találkoznak a város nyugdíjas tanárával, Galkó Ervinnel, aki elmeséli nekik idősebb Gajzágó hőstettét: az 1944-ben Nemesbércen bujkáló Gajzágó itt szervezte a fasisztákkal szembeni ellenállást és lőtte agyon az állomásfőnököt. A tanár ezt követően a Zorkóczy nővérekhez irányítja a fiatal párt, ahol a múlt fájdalmas sebei kerülnek napvilágra. A három nővérből kettő, Rózsika és a gyermeteg Amálka is szerelmes volt Gajzágóba, Amálka gyermeket is várt a férfitól. Annak idején komor és szigorú nővérük, Franciska intézkedett a gyermek „eltüntetése” és a veszélyes partizán távoltartása ügyében. Andrást és Marit nyomasztja a feltépett és most megismert múlt és minél hamarabb menekülni akarnak a Zorkóczy kúriáról. Mindezek után a fiatal pár saját jövőbeli sorsát, közös életét is érettebben, más megvilágításban látja.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Gaál István művészete és az idős Tolnay Klári varázsa. Vendég: Hegedűs D. Géza színművész és Mátis Lilla rendező, moderátor: Pintér Judit filmtörténész.

A Legato című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató