< VISSZA

Keresztúton


magyar játékfilm, 92 perc, 1942
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Bánky Viktor

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők:  Ladomerszky Margit, Perényi László, Orsolya Erzsi, Ajtay Andor, Somlay Artúr, Szemere Vera, Sennyei Vera

A Jupiter Filmkereskedelmi Rt. 1942-ben mutatta be legújabb filmjét, a Keresztúton címűt, amely rendkívüli közönségsikert aratott. A melodramatikus történetben hiába találja meg egymást Edit és Guszti, az elszegényedett félárva lány és a nagyreményű tehetséges ifjú orvos, boldogságuk nem tarthat soká. A lányt nagybátyja, Attovay Tamás veszi szárnyai alá és juttatja titkárnői álláshoz Nedeczky vezérigazgatónál, és ugyancsak az ő házában ismerkedik meg Edit és Guszti. A fiatalok viharos, borongós délutánon találnak egymásra, és ez a hangulat a későbbiekben is rányomja bélyegét sorsuk alakulására, melyet önmaguk helyett inkább a szerencsétlen körülmények, az értelmetlen önfeláldozás, egy kegyetlen anya, elkerült és felbontatlan levelek, egy őszinte és odaadó vezérigazgató szerelme és a feltartóztathatatlanul haladó idő irányítják. Tolnay Klári Attovay Edit szerepében szomorú szemmel, csendes törődöttséggel és magában hordott fájdalommal éli meg Edit sorsát, amely menekülések sorozata. Menekülés a kialakuló mély szerelem elől, menekülés a szeretett férfitól annak szakmai kibontakozása érdekében, és menekülés a viszontlátás izzította parázstól, mígnem amikor saját elhatározásból először fut ellenkező irányba, ismét egy nem várt esemény torpantja meg: miután szerencsétlen félreértések során még tovább távolodtak egymástól a szerelmesek, Guszti új életet kezdett. Edit ismét szomorú szemmel, de nyugodt mosollyal veszi tudomásul a megváltoztathatatlant velünk, a film nézőivel együtt, elfogadva a nemes lelkű vezérigazgató odaadó szerelmét.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen. Vendég: dr Veress József és Kurutz Márton filmtörtönészek, moderátor: dr. Muszatics Péter, a CineClassics kurátora.

A Keresztúton című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

 

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Közelgő premierek
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk! E-mail címünk: info@urania-nf.hu
közérdekű adatok
sajtó - E-mail cím: sajto@urania-nf.hu
Adatvédelmi tájékoztató