< VISSZA

Elsietett házasság


magyar vígjáték, 76 perc, 1968
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Keleti Márton

Főszerepben: Tolnay Klári

Szereplők: Básti Lajos, Bodrogi Gyula, Dajka Margit, Garas Dezső, Halász Judit, Tahi Tóth LászlóTordai Teri, Molnár Piroska

Sokan negatív Rómeó és Júlia történetként aposztrofálták a Gyárfás Miklós írásából készült, Keleti Márton által rendezett filmet, mely vígjátéki elemekben bővelkedve, két idősödő özvegy kivirágzó szerelmét és a fiatalok ezzel kapcsolatos ellenállását dolgozza fel. Özvegy Komáromi Gézáné és Nádor József a temetőben ismerkedik meg és kedveli meg egymást, majd talál egymásban társra. Ismerkedésük tanúja és későbbi találkozásaik, barátkozásuk lelkes segítője József unokája és „szobatársa”, Imi. A régimódi és fantáziátlan fiatalok, Komárominé lánya, Sári és veje, Pali; továbbá Nádor József fia, Balázs és menye, Gizi elképzelhetetlennek tartják, hogy szüleik szerelmesek legyenek és új életet kezdve a maguk önálló életét éljék. Sem valódi, sem erkölcsi támogatást nem kap ehhez az „ifjú” pár, aki titokban házasodik össze, a parkból szerzett, tanúnak felkért csókolózó fiatal házaspár jelenlétében. Kiutalt lakás és a savanyú lakásügyi előadó segítőkészsége hiányában a pár albérletbe költözik a Dajka Margit által alakított kuncogó özvegy Balkányinéhoz azzal a feltétellel, hogy elvállalják a házinéni nyolc bokszerkutyájának sétáltatását. A film a történet érdekessége és humorossága mellett egy kitűnő jutalomjáték lehetőségét nyújtja a korábban már több alkalommal (Azúrexpress, Ünnepi vacsora) együtt játszó Tolnay Klárinak és Básti Lajosnak, akik maximálisan ki is használják a szerep nyújtotta lehetőségeket.

Forrás: ©dr. Góg Laura: Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen, 2012, Raszter Kiadó

A vetítést követő beszélgetés témája: A sokoldalú színész-lét - színpad, filmvászon, szinkron. A beszélgetés vendégei: Bodrogi Gyula színművész, Moderátor: Sunyovszky Sylvia Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Tolnay Klári Emlékév háziasszonya.

Az Elsietett házasság című filmet a Tolnay Klári születésének századik évordulójára rendezett Tolnay Klári Emlékév keretén belül vetítjük. A minden hónap utolsó csütörtökjén, beszélgetéssel kísért vetítések a Tolnay Klári Filmklub műsorába illeszkednek.

 

A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják. 

Díjak: Locarnoi Filmfesztivál (1997) - Zsűri különdíja: Szabó István
Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (1967) - Zsűri Nagydíja: Szabó István

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai Utazás 2021

 Összhang - vetítéssorozat akadálymentesített magyar felirattal. 2019. Ősz

Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató