< VISSZA

Elhallgatott zenekarok

a 60-as, 70-es évekből, I-II. rész
magyar dokumentumfilm, 110 perc, 2017

Időpontok:

Rendező: Kisfaludy András

Létezett 1968 és 1975 között tíz-tizenhárom elhallgatott zenekar, köztük a Kex, a Syrius, a Bajtala, a Taurus, a Liversing, az Atlasz, a Scampolo, az Aligátor, a Tűzkerék, az Atlantisz, amelyeknek minden fellépésére, akár Budapesten, akár vidéken több ezer ember ment el. Közülük is kiemelkedő volt a Taurus. Első fellépésükön, a Budai Ifjúsági Parkban több mint 10000 ember zsúfolódott össze, és a koncert végén a szűnni nem akaró taps után őrjöngve vonultak a Clark Ádám térre, ahol megállítva a közlekedést, a készülő rendőri intézkedés közepette üvöltötték az ég felé: „Radics Bélát a pártba! Taurust a kormányba!”

 „Először megverni, aztán megnyerni” - ezt az elvet követte akkoriban a Kádár-féle pártvezetés, ha a fiatalok megregulázása került napirendre - írja Csatári Bence „Az ész a fontos, nem a haj - A Kádár-rendszer könnyűzenei politikája” című könyvében. Az említett zenekarok jelenléte, zenéje magában hordozta a szabadság eszményét. Többüknek teljes nagylemezre való anyaga volt, mégsem jutottak el odáig, hogy LP-n megjelenhessenek, mert az akkori párvezetés, valamint a Hanglemezgyártó Vállalat élén álló Bors Jenő igazgató és a popcézárnak is nevezett jogtanácsos-sajtókapcsolati felelős Erdős Péter mindent megtett azért, hogy megállítsák ezeknek az együtteseknek egyre növekvő népszerűségét.

Az elhallgattatott zenekarok tagjai közül sokan még a 70-es évek elején disszidáltak (a Kex fele, a Syrius egésze, Bajtala János, az egész Atlasz, a Scampoloból hárman, a Taurusból Brunner Győző). Mások idő előtt, a negyvenes éveik végén, meghaltak, mint Radics Béla (Taurus), a gitáros Faragó Judy (Scampolo), a dobos Váradi Vadölő László (Sakk-Matt, Tűzkerék), a gitáros Szendrődy Zsolt (Liversing), a basszgitáros Kun Tamás (Tűzkerék), a gitáros Bianki Iván (Kex), a basszgitáros Imre Attila (Kex) és közéjük sorolhatjuk a 69 éves korában, 2016-ban elhunyt, Kex-es Somló Tamást. Így utólag úgy tűnik hatékony volt az MSZMP ifjúsági kultúrpolitikája, már ami a tiltást és a rombolást illeti.

Nem naiv a kérdés: vajon miért kellett elhallgattatni ezeket a zenekarokat? Miért nem tudtak nagylemezt kiadni, miért nem kerülhettek be az akkori médiába? Erre keresi a választ Kisfaludy András, a Kex dobosa által forgatott, kétrészes film, az Elhallgatott zenekarok. A forgatás kedvéért az említett együttesek tavaly decemberben a MOM Kulturális Központban újra színpadra léptek, fiatal zenésztársakkal kiegészülve. Végső soron hat együttest sikerült színpadra állítani, olyan ismert muzsikusokkal, mint Pataki László (Liversing és Syrius), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf, Zsoldos Tamás, Kiss Petra (Kex) Anda Bálint, Felkai Tamás, Deák Bill Gyula (Új Taurus). A film részben ennek a koncertnek a felvételein, részben archív anyagokon alapul, megszólalnak benne a hajdani kulturális, politikai és szakmai vezetők. Radics Béla a Sakk-Matt-tal egy olyan amatőr felvételen lesz látható, amelyet a nagyközönségnek még soha nem mutattak be. A filmet egyszeri alkalommal vetítjük.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 


Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató