< VISSZA

Az Eichmann Show


angol filmdráma, 90 perc, 2015
angol nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Paul Andrew Williams

Főszereplők: Martin Freeman, Anthony LaPaglia, Vaidotas Martinaitis, Rebecca Front, Andy Nyman, Nicholas Woodeson, Ben Addis

1960-ban az Argentínában bujkáló egykori SS alezredest, a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó „végső megoldás" egyik legfontosabb végrehajtójaként a második világháborúban milliókat halálba küldő Adolf Eichmannt az izraeli titkosszolgálat ügynökei elfogják és Jeruzsálembe szállítják, ahol bíróság elé állítják emberiség elleni bűntettekért.
Az amerikai televíziós producer, Milton Fruhtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról, mert szilárdan hiszi, hogy a minden eddiginél nagyobb nyilvánosságot kapó per kapcsán a világnak meg kell ismernie a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára helyezett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia) is és halálos fenyegetések és számtalan akadály ellenére nekilátnak a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően az Eichmann-per eseményeiről készített napi összefoglaló végül több mint három tucat országban került sugárzásra, ez lett minden idők első globálisan bemutatott televíziós közvetítése, amely hatására világszerte nézők milliói szembesültek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.

A film az auschwitz–birkenaui haláltáborok felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékezve készült a BBC közreműködésével és támogatásával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elmélyítse a történelem ezen epizódjáról szóló ismerteteket. Paul Andrew Williams (Dal Marionnak) egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása briliáns módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával. A film amellett, hogy az Eichmann-per dokumentarista hűségű nyomon követésével a történelmi események lehető leghitelesebb, megrendítő hatású feldolgozására tesz kísérletet, a televíziózás hőskorának egy páratlanul izgalmas epizódját, kiemelkedően fontos mérföldkövét mutatja be, a tömegtájékoztatás már kezdeti korszakában is felmerült, manapság pedig még aktuálisabb erkölcsi kérdéseit és felelősségét is feszegetve.

Bemutató dátuma: 2015.08.27.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment és Freeway Entertainment

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 


Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató