< VISSZA

A mindenség szerelmese - Juhász Ferenc 90

DÍSZBEMUTATÓ ÉS KÖTETPREMIER
dokumentumfilm, 55 perc, 2018
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Juhász Anna és Surányi András

Alapötlet szerző és forgatókönyv: Juhász Anna és Surányi András

„A művészet egy folyamatos építkezés. Csak az az időpillanat a tiéd vagy az enyém, amelyikben te fogalmazol, amelyikben neked megadatott a fogalmazás módja.

Ha sikerült a kettőt összeforrasztanod: visszafele a múltba gyökereztetned és előrefele, a jövőbe lomboztatnod a művedet, akkor talán megtetted azt, amit költőnek megtennie kell, vagy amit költőnek megtennie kötelessége.” (Juhász Ferenc)

Ki volt a 90 évvel ezelőtt született Juhász Ferenc, aki sajátos szóteremtésével megújította a magyar irodalmi nyelvet? Ki volt a költő, aki történelmi korszakokon át mindig megőrizte saját hitét az írásban, szavának őszinteségét, és költészetével hatalmat teremtett magának? Ki volt ez az ember, aki a XX. század legtöbb portrén ábrázolt költője lett? S mit üzen nekünk a XXI. századba a nagy költőgeneráció utolsó tagja? Milyen útravalót kapunk tőle? Egy modern, sokszínű, emberi filmen - melyben a kortárs művészeti élet jeles képviselői osztják meg a költőhöz kapcsolódó élményeiket - mutatjuk be az alkotót és világát, a költőt. A mindenség szerelmesét, az ihlet napszámosát, Juhász Ferencet (1928-2015).

Szereplők: Trill Zsolt, Thomas Salsmann, Juhász Ferencné, Juhász Eszter, Juhász Anna, Vecsei H. Miklós színművész, ifj. Vidnyánszky Attila színművész, Csukás István költő, Lator László költő, Kányádi Sándor költő, Törőcsik Mari színművész, Rúzsa Magdi énekesnő, Harcsa Veronika énekes, dalszerző, Kántor Péter költő, Prieger Zsolt zenész, Grecsó Krisztián író, Dragomán György író, Szabó T. Anna költő, Kemény István költő, Hantai Zsuzsa, Takács László professzor.

A MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA TÁMOGATÁSÁVAL

KÖTETPREMIER

A díszbemutató alkalmán a könyv is megvásárolható:

A kilencven éve született Juhász Ferenc (1928–2015) élete nagy részét a XX. században élte – alkotott, küzdött, írt, szeretett. Hangja mégis már a XXI. század hangja. Talán nem méltathatnám, nem az én dolgom, nem a mi dolgunk, mégis – hódolni akarunk a Költőnek, aki izgatottan vágyott megmutatni nekünk a világot, azt a világot, amelyet csak ő látott, és amelyet csak általa láthattunk. (Juhász Anna)

CSERNUS Tibor, FERENCZY Béni, HANTAI Simon, ILLYÉS Gyula, KASSÁK Lajos, NAGY László, PILINSZKY János, TAMÁSI Áron, WEÖRES Sándor

– a könyv első részében barátai, szellemi társai között idézzük fel alakját, számos képpel illusztrálva életútját. Ezt követően legfontosabb verseiből adunk válogatást, majd kortárs magyar szerzők vallanak Juhász Ferenc örökségéről:

ÁGH István, Alexander BRODY, BUDA Ferenc, CSÁNYI Vilmos, DRAGOMÁN György, GRECSÓ Krisztián, HARTAY Csaba, KÁNTOR Péter, KEMÉNY István, SIROKAI Mátyás, SPIRÓ György, SZABÓ T: Anna, TAKÁCS Zsuzsa, TÉREY János

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 


Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató