< BACK

4. Uránia Filmnapok: Beyond montage?


két magyar kisjátékfilm, 61 min, 2005
in Hungarian

Show times:

Director: Kardos Sándor

Remekművek sora bizonyította a filmtörténet során, hogy montázzsal mennyire váratlan, mégis hatásos módon kapcsolható kép a képhez, de azt is, hogy vágás nélkül is lehetséges feszültség, elmélyülés, dinamizmus. Kardos Sándor kísérleti filmjei úgy mesélnek ismerős történeteket, hogy közben sem hagyományos fényképezésre, sem klasszikus montázsra nem látunk példát. A különleges fejlesztésű kamerával filmezett Átváltozás (2009) szubjektív szemszöget és rovarperspektívát ötvöz, így a 360 fokban „látó”, hat objektívből álló, távvezérelt minirobotra szerelt gömbkamera a teret olyan torzításban mutatja, ahogyan Kafka novellája szerint egy bogár szemei észlelhetnék. A Résfilm (2005) speciális réskameráján keresztül az ismerős tárgyak, emberek, hétköznapi látványok bizarr nyúlásban és zsugorodásban hullámoznak minden irányba, folyamatos „észlelési készenlétben” tartva nézőjüket. Kardos erős atmoszférájú, teljes pompájukban nagyvásznon élvezhető kisfilmjei furcsán groteszk, a test és a színek fogalmát újraíró, érzéki képeikkel mennek szembe mindenféle konvencionalitással, hogy a valóság szabad szemmel láthatatlan olvasatát és a montázs alternatíváját adva alakítsák térré az időt.

A filmekről:

Résfilm
kisjátékfilm, 19 perc, 2005
szereplők: Nakagami Hisato, Yamada Ayaka, Kardos Sámson, Balogh Abigél, Sato Setsuko
forgatókönyvíró, operatőr: Kardos Sándor, vágó: Politzer Péter, narrátor: Helyey László, producer: Muhi András

"Mióta filmmel foglalkozom, mindig zavart a filmkép túlzott konkrétsága. Ez ugyanis izzítja a fantáziát, de nem hagyja szárnyalni. A célfotó kamerában jelentkező kép a valóságban sosem létezett. Így, ellentétben a hagyományos képrögzítési eljárással, nem a valóság illúzióját akarja kelteni. Olyan eszközzel próbálunk egy történetet elmesélni, amely minden valóságos élménytől különválik." (Kardos Sándor)

36. Magyar Filmszemle (2005) - Fődíj (kísérleti- és kisjátékfilm): Kardos Sándor


Átváltozás
kisjátékfilm, 42 perc, 2009
szereplők: Balogh György, Bata Éva, Jánosi Attila, Kardos Sámuel, Kőrösi Petra, Mészáros Piroska, Páli Sándor, Vesztl Zsófia
forgatókönyvíró Franz Kafka műve alapján: Kardos Sándor, operatőr: Kardos Sándor, dramaturg: Németh Gábor, vágó: Politzer Péter, narrátor: Elek Ferenc, producer: Muhi András

Egy különleges technikai megoldás adta az ötletet, hogy Franz Kafka Átváltozás című novellájából filmet készítsenek: egy 6 objektívből és a mögöttük elhelyezkedő CCD lapkákból álló kameráról van szó, amely a körülöttük lévő teret 360 fokban leképezi, a 6 különálló képet pedig egy számítógépes rendszer összefüggő gömbbé alakítja. Tekintettel arra, hogy a műszer működése sokban hasonlít egy rovar szeméhez, megpróbálták a kafkai történetet elejétől a végéig egy bogár - Gregor - szubjektív szemszögéből feldolgozni.


4th Urania Film Days Program

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy