Olasz-magyar örökség vetítéssorozat, 3. blokk

A 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmek vetítése

7 october 2015 16:30 - 18:00

Location: Díszterem

Október 2. és 29. között az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorra tűzi a 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmeket.. (A vetítéssorozat teljes programjához kattintson ide)

A filmeket angol felirattal, a Díszteremben vetítjük.

A vetítésekre a belépés díjtalan, helyfoglalás érkezési sorrendben, a szabad helyek erejéig lehetséges.

A 3. BLOKK VETÍTÉSI PROGRAMJA

Alessandro Monti és a magyarországi szabadságharc Olasz légiója
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

Alessandro Monti és a magyarországi szabadságharc Olasz légiójaA fiatal bresciai tiszt Alessandro Monti az 1848. márciusi lombardiai forradalmi megmozdulások hatására szerelt le a Habsburg hadseregből, és lett a Szárd Királyságnak Kossuth forradalmi kormánya mellé akkreditált diplomáciai képviselője, mindaddig amíg a politikai viszonyok megváltozása miatt a kormánya vissza nem hívta. Monti ezredes az utasítást megtagadva átállt a magyarokhoz, és a Magyarországon szétforgácsolódott olasz hadtestek katonáiból megszervezte az Olasz légiót, amely dicső módon harcolt először a magyar alkotmányos rend védelmében, később pedig a függetlenségért vívott harcban. A szabadságharc bukása után hazatért, de a magyarok melletti kiállása miatt megbüntették, katonai karrierjének vége lett.


Kandó Kálmán vasúttervező mérnök
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

Kandó Kálmán vasúttervező mérnök A 19. század második felében erőteljesen fejlődött a vasúthálózat. Az Európa különböző országaiban tervező Kandó 1907-ben jutott el Olaszországba, egészen pontosan Milánóba. Vasúti szárnyvonalakat tervezett, több mint 70 találmányt jegyeztetett be. Az olasz nagyvasutak villamosítási programja egybeesett a Ganz-gyár háromfázisú vontatási kísérleteivel. A Rete Adriatica társaság ezért a Valtellina vasútvonal villamosítását a Ganznál rendelte meg, így a Kandó által kidolgozott rendszer lett a háromfázisú vontatás bölcsője és később Olaszországban annyira uralkodóvá vált, hogy "sistema italiana" (olasz rendszer) nevet kapta. Olaszországban és Magyarországon, azokon a helyeken, ahol élt és ahol dolgozott számos mellszobor őrzi Kandó emlékét.


Magyar edzők és játékosok a két nagy milánói sportklubnál
rendező: Gilberto Martinelli, társ-rendező: Hevér Zoltán

Magyar edzők és játékosok a két nagy milánói sportklubnál

 

A két világháború között meghatározó szerepet játszottak az olasz labdarugás alakításában a magyar edzők és játékosok, akik az un. közép-európai rendszer meghonosításával nagyban hozzájárultak az olasz klubcsapatok és a nemzeti válogatott sikeréhez.

 

 

A filmeket a Focus Media Center készítette.

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

Metropolitan Opera 2021/2022

Az ember Földje(?)

Uránia Aranykönyv

MMA

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy