< VISSZA

A művészet templomai: A milánói Scala - A csodák palotája

Teatro alla Scala - The Temple of Wonders
olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2015
magyar nyelven

Időpontok:

Rendező: Luca Lucini

Narrátor: Lux Ádám
Közreműködik: Stéphane Lissner, Daniel Barenboim, Plácido Domingo, Raina Kabaivanska, Alexander Pereira, Luciana Savignano, Fiorenza Cossotto, Roberto Bolle, Leo Nucci, Mirella Freni, Francesco Maria Colombo, Marcello Sirotti, Carlo Fontana, Giovanni Gavazzeni, Franco Pulcini, Riccardo Chailly, Mario Botta, Marco Contini, Alessandra Ferri, Carla Fracci

Bővebben a filmről:

Tavaly decemberben a Firenze és az Uffizi képtár 3D-vel indult útjára A művészet templomai című sorozat, amely Itália gazdag művészeti örökségének kiemelkedő alkotásait mutatja be a mozivásznon. Ennek második része, A milánói Scala – A csodák palotája a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézményének évszázados történetét tárja fel a nézők előtt.

Magyar feliratos HD előzetes (a teljes film magyar szinkronnal látható)

A Teatro alla Scala 1778-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és rövid időn belül hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, melyet a tehetség, az elhivatottság és az áldozatvállalás emelt naggyá. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez.

A Vatikáni múzeum 3D és a Firenze és az Uffizi képtár 3D alkotóinak új filmje az eddigi legátfogóbb alkotás az intézmény történetéről és művészóriásokat generációkon át inspiráló, fenséges hangulatáról. A film készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló játékfilmes részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, az Oscar-díjas A nagy szépség operatőrének munkáját dicséri.

Luca Lucini és Silvia Corbetta rendezők az operaház korai történetének élethű bemutatásához színészi játékot és játékfilmes elemeket is alkalmaztak, valós személyek visszaemlékezései alapján kidolgozott jelenetekkel. A narráció és a játékfilmes elemek mellett különleges archív fotók és felvételek segítik a nézőt, hogy elmerüljön a közel két és fél évszázados múltra visszatekintő operaház történelmében: olyan kiemelkedő alkotók visszaemlékezései is helyet kaptak a filmben, mint Arturo Toscanini, Zubin Mehta, Herbert von Karajan és Claudio Abbado karmesterek, Luciano Pavarotti, Placido Domingo, José Carreras és Maria Callas operasztárok, Franco Zeffirelli és Luchino Visconti rendezők, valamint a balett csillagai, Szvetlana Zakharova, Alessandra Ferri és Carla Fracci. A film ezáltal élethűen rekonstruálja a Scala különböző korszakait és a nagy sztárok, az opera és balett csillagainak pályafutását, egymással való kapcsolatát és rivalizálását, az intézményhez való kötődésüket.

A film a Scala mai arcát is bemutatja, bepillantást engedve a kulisszák mögé. Bemutatja egy új évad előkészítése mögött álló hatalmas munkát – ami hagyományosan minden évben december 7-én, Milánó védőszentjének napján tartott, nagyszabású évadnyitó gálában csúcsosodik ki –, ezen kívül megismerhetjük a Scala Akadémia mindennapjait és jövő fiatal tehetségeit.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Az ismeretterjesztő, dokumentarista elemek mellett részletek hangzanak el az alábbi produkciókból:
Richard Wagner: LOHENGRIN (1981)
Giuseppe Verdi: OTHELLO (1954 és 2001)
Gioacchino Rossini: A SEVILLAI BORBÉLY (1976)
Fryderyk Chopin: A KAMÉLIÁS HÖLGY (2007)
Giuseppe Verdi: NABUCCO (2013)
Wolfgang Amadeus Mozart, FIGARO HÁZASSÁGA (1981)
Giuseppe Verdi: REQUIEM (1967)
Giacomo Puccini: BOHÉMÉLET (1956 és 1965)
Giuseppe Verdi: AIDA (2006)
Vincenzo Bellini: NORMA (1960)
Csajkovszkij: HATTYÚK TAVA
Richard Wagner: AZ ISTENEK ALKONYA (1950)
Giacomo Puccini: TURANDOT (1965)
Giacomo Puccini: TOSCA (1953)
Giuseppe Verdi: TRAVIATA (1956)
Vincenzo Bellini: AZ ALVAJÁRÓ (1957)
Giacomo Puccini: PILLANGÓKISASSZONY (1955)
Amilcare Ponchielli: GIOCONDA (1959)
Georges Bizet: CARMEN (1955)
Giuseppe Verdi: ERNANI (1975)
Giuseppe Verdi: AZ ÁLARCOSBÁL (1960)

»Jún. 18. – Péntek«

Maszkviselés és egyéb járványügyi intézkedések

Hírlevél feliratkozás

Az Uránia heti moziműsora

Uránia Nemzeti Filmszínház Online

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 


Uránia Aranykönyv

MMA

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó átmenetileg zárva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató