MADÁRKÁK | vetítés és beszélgetés

2016. április 27. 18:30 - 20:40

Helyszín: Díszterem

A Cortex pszicho/film/klub és a magyarhangya szervezésében

A beszélgetést vezeti: Pikó András újságíró (Klubrádió)

 Az izlandi mozi új ígérete, Rúnar Rúnarsson második nagyjátékfilmje az ártatlanság gyermeki állapotából a felnőtté válásig ívelő utazás, mely a kamaszkorról és a szeretetről szól egy tönkrement apa-fiú kapcsolat tükrében. Helyszíne egy apró, mindentől távol eső izlandi halászfalu, ahol az évnek ebben a időszakában soha nem megy le a nap. Ezen a mágikus és vad szépségű helyszínen, az állandó világosságban játszódik a változás örök érvényű, mégis egyedülálló története.

A film utáni beszélgetésen pszichológus szakértő segítségével próbáljuk körüljárni azokat a mindenhol jelen lévő, aktuális veszélyeket, nehéz helyzeteket, melyekkel Ari a történet során szembesül.

Online jegyvásárlás a filmbemutatóra

Tovább az esemény Facebook oldalára

Bővebben a filmről és tovább a film vetítési időpontjaihoz:

A MADÁRKÁK főhőse a 16 éves Ari, akinek egyik napról a másikra felborul az élete. Az angyalhangú kóristafiúval anyja közli, hogy Reykjavikból egy isten háta mögötti halászfaluba kell költöznie apjához, akit évek óta nem látott. Ott nem csak a papa alkoholproblémájával szembesül, hanem azzal is, hogy mennyire megváltoztak gyerekkori barátai. Az egyre reménytelenebb helyzetben Arinak nincs más választása, mint kiállni magáért és komoly döntéseket hozni, hiszen előbb-utóbb fel kell nőnie.

Az izlandi rendező rövidfilmjeivel már tengernyi fesztiválszereplést tudhatott maga mögött, amikor 2011-ben Cannes-ban bemutatták TŰZHÁNYÓ (Volcano) című debütáló játékfilmjét egy nyugdíjba vonult, házsártos halászemberről. Második filmje, a MADÁRKÁK legfontosabb erényének az izlandi építészeti sajátosságok és tájak izgalmas bemutatását tartották a kritikák, az éjszakákat a helyi- és időszaki adottságoknak megfelelően nélkülöző dráma képi világát dícsérve. A film zenéjét a Sigur Rós korábbi tagja, Kjartan Sveinsson szerezte, a vágója többek között a Lavinán és Lars von Trier Nimfomániásán dolgozott a MADÁRKÁKAT megelőzően. A filmet torontói premierjét követően San Sebastianban a legjobb filmnek járó Arany Kagylóval jutalmazták, elnyerte az Ezüst Hugo-díjat, de a legjobb film díját nyerte el Varsóban, Sao Paulóban és Thessalonikiben is.

Rendező: Rúnar Rúnarsson

Írta: Rúnar Rúnarsson
Szereplők: Rade Serbedzija, Ingvar Eggert Sigurðsson, Atli Oskar Fjalarsson

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató