LUX-FILMNAPOK 2015 / november 3-5.

Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt filmek vetítése - november 3-5.

2015. november 3. - 2015. november 5.

Helyszín: Díszterem

November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket. Az idén versenyben lévő három film olyan aktuális, határokon átívelő témákat dolgoz fel, mint a menekültválság a migránsok szemével (Jonas Carpignano: Mediterranea), a tanárok társadalmi megbecsülésének hiánya (Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva: A lecke) vagy a női önrendelkezés a szigorú szokásjogú közösségekben (Deniz Gamze Ergüven Cinefest-fődíjas, Mustang című filmje).

*     *     *

FRISSÍTÉS

Köszönjük a hatalmas érdeklődést a Lux-filmnapok iránt! A játék a páros belépőkért október 29-én 17:00-kor lezárult, a szerencsés nyerteseket emailben értesíti az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

A nagy érdeklődés miatt a vetítésekre már csak várólistára lehet regisztrálni, az adott film oldalán (linkek lentebb)

*     *     *

 

A Lux-filmnapok magyar feliratos előzetese

A LUX-DÍJRÓL

A Lux-díj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben olyan, kortárs problémákra érzékeny filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő társadalmi kérdésekről szólnak. A  három döntős alkotást, amelyeket a közönség az Európai Unió mind a 28 tagállamában megtekinthet, nemzetközi zsűri választotta ki. A határokon átívelő Lux-filmnapok keretében a filmeket mindenütt az adott ország nyelvén feliratozva vetítik. A Lux-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a Lux-díjért versengő filmekben felvetődő, aktuális és érzékeny témákat. A győztes alkotást november 24-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2015 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a Lux-díj következő évi kiírásának tíz filmjét is bemutatják.

Oktatási intézmények figyelmébe

Diákcsoportokat az oktatók közvetlenül regisztrálhatnak a vetítésekre az info@urania-nf.hu emailcímen

VETÍTÉSI PROGRAM

2015. november 3. kedd, 19:00
MEDITERRANEA
olasz-francia-amerikai-német-katari filmdráma, 107 perc, 2015

Afrikából indulnak, a szemük előtt Európa lebeg. Üres kézzel jönnek, másuk sincs, csak az álmaik. A jobb élet reménye hajtja őket végig sivatagokon és óceánokon. Van, hogy bekerülnek a hírekbe – például ha a hajó elsüllyed útközben, vagy ha a rendőrség még a másik oldalon elkapja őket – de általában ezek a bevándorlók láthatatlanok maradnak, pedig sorsuk hihetetlen történeteket kínál.

Jonas Carpignano Mediterranea című filmje két afrikai férfi feszült és megrendítő történetén keresztül teszi átélhetővé azt az életveszélyes utat, amelyet a menekülők végigjárnak, mire megérkeznek Európába, és azt is bemutatja, hogy a megpróbáltatások nagy része csak ezután következik. A film az idei Cinefest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az Artmozik Nemzetközi Szövetségének díját nyerte el.

Tovább a várólista regisztrációhoz


2015. november 4. szerda, 19:00
A LECKE (UROK/THE LESSON)
bolgár-görög dráma, 97 perc, 2014 (16)

Nadezhda (Margita Gosheva) tanítónő egy általános iskolában, és amikor az egyik diákját meglopják az osztályteremben, nyomozásba kezd, hogy megtalálja a tettest. Megszállottja lesz a bűntény felderítésének, noha odahaza sokkal nagyobb gondjai vannak: hála adósságainak, amelyet munkanélküli, részeges férjének köszönhet, a bank éppen ki akarja dobni őket és kislányukat a házukból. A becsületes és szigorú elvek szerint élő Nadezhda egyre mélyebbre sodródik munkahelyén és magánéletében egyaránt, kétségbeesett és megalázó megoldásokhoz kell folyamodnia összeomló élete megmentésére.

A bolgár rendezőpáros, Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov tizenkét nemzetközi fesztiváldíjjal elismert, bemutatkozó nagyjátékfilmje, A lecke kíméletlen őszinteséggel beszél a kisember tehetetlenségéről és a tanárok társadalmi megbecsülésének hiányáról napjainkban. A történet főhőse átlagember, egy tanárnő, aki átlagon felüli tettekre kényszerül, mikor egyszeriben kicsúszik alóla a talaj. A hűvös, letisztult és precíz történetmesélés, valamint a minden szentimentalizmust mellőző, szorongató atmoszféra csak növeli A lecke érzelmi hatását. A film hazai forgalmazója a Mozinet.

Tovább a várólista regisztrációhoz


2015. november 5. 18:00
Kerekasztal-beszélgetés az Uránia Kávézóban

A 19 órakor kezdődő vetítés előtt, 18 órától kerekasztal-beszélgetés lesz az Uránia Kávézóban, amelynek témája a társadalmilag tudatos és kortárs problémákra érzékeny filmek útja a közönséghez.

A beszélgetés résztvevői: Bíró Tibor, a Jameson CineFest fesztiváligazgatója, Bognár Péter filmforgalmazó (Magyar Hangya), a Lux-díj jelölőbizottságának magyar tagja és Böszörményi Gábor filmforgalmazó (Mozinet), moderátor: Buglya Zsófia, az Uránia programigazgatója.

2015. november 5. 19:00
MUSTANG
francia-német-török-katari filmdráma, 97 perc, 2015

Nyár elején járunk. Egy észak-törökországi falucskában a kamaszodó Lola és négy lánytestvére épp hazafelé sétálnak az iskolából. Ártatlanul játszadoznak a fiúkkal, de vannak, akik szerint ez a játék messze nem ártatlan. A skandalum váratlan következményekkel jár: a családi otthon börtönné változik, az iskola helyett jönnek a háztartásvezetésről szóló leckék és kezdik előkészíteni a házasságokat. Az öt szabadságvágyó nővér keresi a rájuk kényszerített sorsból való kiutat…

Deniz Gamze Ergüven Cannes-ban is díjazott filmdrámája nyerte el az idei Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, emellett a Mustang Franciaország hivatalos nevezettje az Oscar-díjra. A vetítés előtt az Uránia Kávézóban kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat.

Tovább a várólista regisztrációhoz

»Márc. 28. – Csütörtök«

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Elbűvölve
2024.03.28 19:00 - 21:00
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató