Shakespeare-nap az Urániában

Irodalom - Költészet - Színház - Képzőművészet - Zene

2015. április 21. 16:30 - 22:00

Helyszín: Díszterem, Kávézó

William Shakespeare születésének 451. évfordulója alkalmából emlékestet szervez az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Pannonia Szórakoztató Kft. nemzetközi művészeti ügynökség és a Magyar Shakespeare Bizottság. A 2015. április 21-én 16:30-tól órától megrendezésre kerülő program a zseniális drámaíró méltatásán túl egyúttal a színházi közvetítések 2015-ös évadjának ünnepélyes nyitóeseménye, valamint Anglia védőszentje, Szent György napjához kapcsolódó kulturális esemény.

GYORSMENÜ

16:30 Kiállításmegnyitó - "Shakespeare a kortárs magyar plakátművészek szemével"

17:00 Könyvbemutató - Darvay-Nagy Adrienne színháztörténész, Hamlet-szakértő kötetei

17:30 Ünnepélyes megemlékezés és gálaműsor a Díszteremben

REGISZTRÁCIÓ A GÁLAMŰSORRA

19:00 Színházi közvetítés: Sok hűhó semmiért- A Royal Shakespeare Company (Stratford-upon-Avon) előadása, magyar felirattal

JEGYVÁSÁRLÁS A SZÍNHÁZI KÖZVETÍTÉSRE

A ROYAL SHAKESPEARE COMPANY

Az új évad keretében a népszerű londoni Shakespeare's Globe Színház mellett egy új intézmény produkcióival gazdagodik a színházi programok kínálata az Urániában: útjára indul a világhírű Royal Shakespeare Company mozivásznon látható eladás-sorozata, az angol nyelvterületen kívül elsőként Magyarországon, a Pannonia Szórakoztató Kft. forgalmazásában. A fennállásának 54. évfordulóját idén márciusban ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal. Ma már New York-ban és Londonban is van székhelye, a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon a Globe Színház mellett, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban kezdte meg a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

Az alábbi kisfilm a tavalyi Shakespeare-napon készült az Urániában:

 

Shakespeare-nap az Urániában 2014

Az alábbi kisfilm a tavalyi Shakespeare-napon készült az Urániában. A 2015-ös programhoz kattintson ide: http://urania-nf.hu/esemenyek/379

Posted by Uránia Nemzeti Filmszínház on 2015. április 15.

Programismertető

Az est programja 16:30-kor a "Shakespeare a kortárs magyar plakátművészek szemével" című időszaki kamarakiállítás megnyitójával kezdődik. Gyárfás Gábor grafikusművész, a kiállítás kurátora ismert plakáttervezők Shakespeare-rel kapcsolatos munkáiból állította össze a tárlatot, amelyet április 28-ig láthat a nagyközönség. A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész nyitja meg. Ezt követően könyvbemutatóval folytatódik a programsorozat, 17:00 órakor az Uránia Kávézóban Darvay-Nagy Adrienne színháztörténész és Hamlet-szakértő szerteágazó munkásságával és Shakespeare-témájú köteteivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A könyvbarátok kedvezményes könyvvásár keretében Shakespeare tematikájú nyomtatott- és hangoskönyvek között válogathatnak.

17:30-kor ünnepélyes megemlékezéssel és gálaműsorral folytatódik az Uránia Dísztermében, együttműködésben a Magyar Shakespeare Bizottsággal. A gálaműsorban változatos zenei, prózai és filológiai programok kapnak helyet, a házigazda Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke.

Az est egy különleges premier-vetítéssel zárul: 19 órakor a Sok hűhó semmiért előadását láthatják a nézők, a Royal Shakespeare Company produkciójában. A darab Mészöly Dezső műfordítása alapján készült magyar felirattal látható a mozivásznon. Christopher Luscombe rendező modern környezetbe, az első világháború végére ültette át Shakespeare romantikus vígjátékát, amelynek pozitív üzenete, hogy a legváratlanabb körülmények között is képesek vagyunk szerelembe esni.

A könyvbemutatóra, plakátkiállításra és a gálaműsorra a belépés díjtalan, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, április 20-ig jelezze ide kattintva, a regisztrációs űrlap kitöltésével.

A 19 órakor kezdődő színházi közvetítésre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Együttműködő partnereink: British Council Magyarország, British Chamber of Commerce in Hungary, IATEFL-HUNGARY

Esemény a Facebookon:

 

KÖLTÉSZET - SZÍNHÁZ - KÉPZŐMŰVÉSZET - ZENEWilliam Shakespeare születésének 451. évfordulója alkalmából emlékestet...

Posted by Uránia Nemzeti Filmszínház on 2015. április 14.

PROGRAMOK

16:30-16:50 - Kiállítás megnyitó - "Shakespeare a kortárs magyar plakátművészek szemével"

Gyárfás Gábor grafikusművész, a kiállítás kurátora jól ismert grafikus tervezők Shakespeare-rel kapcsolatos munkáiból állította össze tárlatot. Az április 28-ig látható kiállításon bemutatott plakátok között számos alkotás kifejezetten erre az alkalomra készült.

A kiállítást Szepes Hédi művészettörténész nyitja meg, aki 1977-1984 között a Művészeti Alap, 1984-től a Kulturális Minisztérium Képzőművészeti Osztálya munkatársa, 1990-1995 között pedig az Eötvös Alapítvány titkára volt, az 1980-as évektől kezdve számos kortárs festészeti, grafikai és iparművészeti kiállítást rendezett.

"A plakát az a szerencsés műfaj, amelynek keretein belül az alkotók és a zseniális drámaíró szabadon találkozhat egymással, a plakáttervezők kifejezhetik nagyrabecsülésüket, tiszteletüket éppúgy, mint esetleg más jellegű érzelmeiket... Bemutatónk célja elsősorban az volt, hogy minél több stílust és gondolatot tudjunk a képzőművészeti kiállítások iránt nyitott színház- és mozilátogatók, könyvolvasók, koncertlátogatók szabadon szerveződő közössége elé tárni, és megpróbáljuk bebizonyítani, hogy az igazi igényes magyar plakát még ma is lépést tud tartani az európai színvonallal, meg tudja idézni Shakespeare utolérhetetlen szellemiségét, játékosságát." (Részlet a kiállítás bevezető tablójáról)

 

Helyszín: első emeleti Tükörterem. Ingyenes, nyitott rendezvény.

Vissza az oldal tetejére


17.00-17.20 - Darvay-Nagy Adrienne Hamlet-szakértő rövid szakmai bemutatkozása, könyveinek bemutatója az Uránia Kávéházban

Darvay Nagy Adrienne színháztörténész írónak eddig 15 önálló könyve jelent meg, emellett társszerzőként számos további kötet tartalmazza írásait itthon és külföldön egyaránt. A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón című műve témájával 2002-ben elnyerte a londoni “The Society for Theatre Research” egyik díját. 2013-ban látott napvilágot a folytatás: „Ki vagy?” – Hamlet a Claudiusok korában címmel. A Szereptudásra vagy rögtönzésre - Demeter András a s(z)ínen c. monográfiával együtt a szerző sajátos „hamletológus” szemléletű kötetei egyedi ciklussá álltak össze.

A kávéházi beszélgetésen eddigi munkássága mellett Harcias készület - A s(z)íneken túl (1914-1918/19) című, előkészületben lévő kötetével is megismerkedhetnek a látogatók.

Helyszín: első emeleti kávézó. Ingyenes, nyitott rendezvény.

Vissza az oldal tetejére


17.00-21:00 - Kedvezményes könyvvásár

A következő köteteket vásárolhatják meg kedvezményes áron a rendezvény ideje alatt:

Darvay-Nagy Adrienne: A kor foglalatjai – Hamlet az ezredfordulón
Darvay-Nagy Adrienne: „Ki vagy?” – Hamlet a Claudiusok korában
Darvay-Nagy Adrienne:  Szereptudásra vagy rögtönzésre – Demeter András a s(z)ínen
Robert Nye: A néhai Mr. Shakespeare
Bill Bryson: Shakespeare. Az egész világ színház
William Shakespeare: Szonettek (angol–magyar, kétnyelvű kiadvány)
Charles és Mary Lamb: Shakespeare mesék (hangoskönyv, Györgyi Anna felolvasásában

Vissza az oldal tetejére


17.30-18:45 - Ünnepi megemlékezés az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében

Gálaműsor a Magyar Shakespeare Bizottság és Elsässer Klaudia, a Pannonia Szórakoztató Kft. művészeti vezetője szervezésében.

Házigazda: Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító, a Magyar Shakespeare Bizottság elnöke

A gálaműsorban változatos irodalmi és zenei csemegék kapnak helyet.

Program:

- Szabó Stein Imre műfordító személyes A velencei kalmár-olvasatát osztja meg a közönséggel

- Tóth László, a Nemzeti Filharmonikusok Énekkarának művésze Jacob van Eyck, egy Shakespere-korabeli holland zeneszerző Variációk egy népdalra című szerzeményét adja elő

- Nagy Anna színművész Dsida Jenő: Templomablak és Babits Mihály: Pictor ignotus című versét adja elő, a művészeti alkotás örökérvényűségéről és a befogadás titkairól

- Huszárik Kata színművész (Nagy Anna lánya) a Lóvátett lovagok zárójelenetében elhangzó A százszorszép... kezdetű dalt énekli el

- Almási Zsolt, a Magyar Shakespeare Bizottság titkára ismeretterjesztő bevezető előadást tart a gálaműsor után következő, Sok hűhó semmiért című műhöz

Vissza az oldal tetejére


Jegyinformációk

A könyvbemutatóra, a plakátkiállításra és a gálaműsorra a belépés díjtalan, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, április 20-ig jelezze az alábbi űrlap kitöltésével. Egy emailcímmel legfejlebb két személyt lehet regisztrálni.

Az esti színházi közvetítésre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.


Regisztrációs űrlap


Múltbeli eseményre nem lehet regisztrálni


2015-ben a népszerű londoni Shakespeare's Globe Színház mellett egy új intézmény produkcióival gazdagodik a színházi programok kínálata az Urániában: a világhírű Royal Shakespeare Company előadásai is megjelennek a mozivásznon. A fennállásának 54. évfordulóját idén márciusban ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal. Ma már New York-ban és Londonban is van székhelye, a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon a Globe Színház mellett, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban kezdte meg a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthat a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

A darab Mészöly Dezső műfordítása alapján készült magyar felirattal látható a mozivásznon, a Pannónia Szórakoztató Kft. forgalmazásában.

Angol nyelvű előzetes:

Történet:

1918 ősze. Néhány katona visszatér a lövészárokból. Az életunt Benedetto és barátja, Claudio ismét találkozik Beatricével és Heróval. A zord évek után a fiatalok átadják magukat a felhőtlen szórakozásnak. Míg Claudio és Hero szenvedélyes szerelemre lobban egymás iránt, Benedetto és Beatrice kakasviadalra emlékeztető udvarlásba kezd.

Shakespeare romantikus vígjátéka egy, a háborút követő mulatságban játszódik, amely során a fiatalos szenvedélyek elszabadulnak: a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül.

Christopher Luscombe rendezte e két, egymással szorosan összefüggő komédia (Lóvá tett lovagok, Sok hűhó semmiért) második darabját, melyek pozitív üzenete, hogy a legváratlanabb körülmények között is képesek vagyunk szerelembe esni.

Jegyinformációk

Belépő: 3600 Ft

Kedvezményes jegyár: 3200 Ft,
amennyiben a színházi közvetítések közül 3 vagy több előadásra vásárol jegyet.

A kedvezményes jegyvásárlásra csak személyesen a jegypénztárban van lehetőség, az online jegyfoglaló rendszerben nem. Megértésüket köszönjük.

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

Jegyfoglalás telefonon: 486-3400, 486-3401, 486-3413, 486-3414

A lefoglalt jegyeket kérjük 5 napon belül az Uránia jegypénztárában személyesen átvenni, 5 nap után a foglalás automatikusan törlődik a rendszerből. Megértésüket köszönjük.

Rendező: Christopher Luscombe

Szereplők: Michelle Terry, Edward Bennett, John Hodgkinson, Sam Alexander, Tunji Kasim

» « 2024. Április
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Táncos a sötétben
2024.04.17 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: Johanna
2024.04.19 20:00 - 21:30
FILM/ZENE: Ennio Morricone
2024.04.20 16:00 - 18:45
FILM/ZENE: Annette
2024.04.21 19:00 - 22:00
FILM/ZENE: Testről és lélekről
2024.04.23 19:30 - 21:30
FILM/ZENE: TÁR
2024.04.27 19:00 - 21:40
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató