< BACK

Olasz-magyar örökség vetítéssorozat / 2.


A 2015-ös Milánói Világkiállítás alkalmából készített ismeretterjesztő filmek vetítése, 90 min, 2015

Show times:

Director:

Milánói Scala. Magyarok a Scalaban

A Milánói Scala a világ zenei életének egyik központja. A XX. század első évtizedeitől kezdve számos magyar művész fordult meg itt. Bartók Béla: Csodálatos mandarinját Olaszországban itt mutatták be először. A darab koreográfusa Milloss Aurél később is meghatározó szerepet töltött be az olasz tánckultúra alakításában. Évekig volt a Scala balett-igazgatója, ami azért is volt kiemelkedő fontosságú, mert  egy olyan színházban tevékenykedett, amely az operajátszást tartotta elsőrendű feladatának. Világhírű, kiváló magyar művészek azóta is rendszeres fellépői a milánói Scalanak.


A szabadság keserű íze. Márai Sándor és Nápoly

Márai Sándor a legismertebb és napjaink legnépszerűbb magyar írója Olaszországban. Művei sok évvel a halála után jelentek meg olasz nyelven, és lassan a teljes életmű olvasható lesz olaszul. A film azt igyekszik bemutatni, hogy Márai miképpen próbált otthonra lelni önkéntes emigrációja első állomásán, Nápolyban.


Soha nem szűnő vágyakozás. Márai Sándor és Nápoly


Márai Sándor az önkéntes emigráció vállalásával tiltakozott a szovjet megszállás ellen. Nápolyi tartózkodása meghatározó élményt jelentett számára: megszerette a várost, a lakóit. Mindez segítette őt az írói tevékenysége folytatásában, de mint a Napló-ban is vallja, ő csak egyet tehetett "magyarul írni, élni az idegenben is...".

Pénztárnyitás és Emeleti kávézó: Az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy